جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آینده نگری شگرف : پروژه جدید تولید هیدروژن مایع در ژاپن

کشور ژاپن در تلاش برای یافتن و جایگزین نمودن سوختی پاک و  فاقد کربن تا سال 2050 میلادی می باشد و دراین راستا هیدروژن مایع به عنوان یک سوخت مناسب مورد توجه قرار گرفته است.

زنجیره تامین انرژی هیدروژن (HESC) پروژه مشترک ژاپن و استرالیا است که برای تولید سوختی ارزان و پاک طراحی شده است. در اینجا چند سوال و پاسخ در مورد این سرمایه گذاری بیان می شود:

چرا هیدروژن انتخاب شده است؟

کشور ژاپن دارای منابع سوخت فسیلی کمی می باشد و به شدت به گاز طبیعی مایع (LNG) ، زغال سنگ و انرژی هسته ای وابسته است که از زمان فاجعه فوکوشیما در این کشور محدود شده است.

این کشور سرزمینی کوهستانی و مستعد بروز بلایای طبیعی می باشد و در تلاش است تا تولید انرژی های تجدیدپذیر در کشور را  افزایش دهد بنابراین در حال بررسی سوختی مناسب می باشد.

ژاپن بطور گسترده ای در تولید هیدروژن سرمایه گذاری کرده است زیرا هیدروژن در هنگام سوختن فقط بخار تولید می کند و فاقد دی اکسید کربن می باشد به همین دلیل  بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

در حال حاضر ژاپن در داخل کشور هیدروژن مایع و فشرده را بیشتر از گاز طبیعی و نفت مصرف می کند.

از هیدروژن در پیل های سوختی برای ساختمان های مسکونی، واحد های آزمایشگاهی نیروگاه ها و وسایل نقلیه استفاده می شود اما تولید آن محدود و از لحاظ اقتصادی پرهزینه می باشد.

HESC چیست؟

HESC (The Hydrogen Energy Supply Chain) بررسی می کند که کشور ژاپن می تواند یک منبع پایدار هیدروژن مایع برای تولید برق ایجاد کند.

هیدروژن در ایالت ویکتوریا استرالیا از نوعی زغال سنگ معروف به لیگنیت استخراج می شود و در آنجا تولید و بصورت مایع در می آید.

در حال حاضر این زغال سنگ قهوه ای رنگ فاقد بازار تجاری است و با وجود اینکه دارای هزینه های بالای حمل و نقل در مسافت طولانی ( 9000 کیلومتر) از طریق دریا است اما به گزینه بالقوه و ارزانی برای تولید هیدروژن برای ژاپن تبدیل شده است.

ژاپن و استرالیا حدود 350 میلیون دلار در مرحله آزمایشی این پروژه سرمایه گذاری کرده اند.

این پروژه چگونه عمل خواهد کرد؟

از سال 2021 ، یک مکان در جزیره ای مصنوعی در نزدیکی کوبه در غرب ژاپن به محل قرارگیری اولین کشتی جهان ساخت ژاپن به نام سوئیسو تبدیل خواهد شد که برای حمل هیدروژن مایع استفاده می شود.

در حال حاضر، مخزن کروی به قطر 19 متر (60 فوت) در این مکان برای ذخیره هیدروژن مایع تولیدی، استفاده می شود.

اگر این آزمایشات موفقیت آمیز باشد، روند پیشرفت این پروژه ادامه می یابد و پس از سال 2030 وارد فاز تجاری می شود. سپس یک مکان جدید در ژاپن به همراه کشتی های بزرگ تر ساخته می شود.

اما پیشرفت این پروژه زمان بر و دشواری های زیادی دارد بطوریکه هیدروژن مایع برای انتقال از طریق دریا باید تا 253-  درجه سانتیگراد خنک شود.

آیا نامگذاری هیدروژن سبز صحیح است؟

تولید هیدروژن سبز تا حد زیادی به نحوه تولید آن بستگی دارد.

هیدروژن سبز را می توان با الکترولیز آب و با استفاده از انرژی هایی تجدید پذیر تولید کرد.

اما هر تن هیدروژن تولید شده از زغال سنگ 20 تن دی اکسید کربن تولید می کند و  بیش از دو برابر میزان انتشار دی اکسید کربن هنگام تولید هیدروژن از گاز طبیعی ایجاد می شود.

به گفته کارشناسان، میزان تولید گازهای گلخانه ای از تولید هیدروژن از زغال سنگ چشمگیر است و هیدروژن تولیدی با محیط زیست سازگار نمی باشد مگر اینکه بتوان هیدروژن تجدید پذیر تولید کرد.

کارشناسان پروژه HESC معتقدند که جذب کربن می تواند برای محیط زیست سودمند باشد.

یکی از کارشناسان استرالیایی به نام کربوننت، از وجود دی اکسید کربن محبوس شده در زیر دریا در نزدیکی ویکتوریا خبر می دهد.

کارشناسان پروژه HESC اعلام کرده اند که تا سال2050  خنثی سازی کربن باید انجام گیرد زیرا تاثیر مثبت بسیاری در پروژه خواهد داشت.

اما  افراد زیادی در کشور ژاپن با این پروژه موافق نیستند از جمله شیگرو موراکی ، مدیر شرکت گاز توکیو که سرمایه گذاری در سوخت آمونیاک را ترجیح می دهد.

وی با اشاره به پروژه HESC گفت: حتی با روش های جذب و ذخیره کربن، نمی توان آن را به عنوان هیدروژن سبز در نظر گرفت.

وی احتمال می دهد با گذشت زمان، هیدروژن سبز تولید شده از منابع تجدیدپذیر نیز از لحاظ قیمتی مورد رقابت قرار می گیرد.

و طرفداران محیط زیست مانند نیکلاس آبرل، از طرفداران محیطی زیست ویکتوریا، کاملا مردد هستند.

وی در گفتگویش با خبرگزاری اعلام کرد: آنها از  تولید و تجاری سازی هیدروژن از زغال سنگ بدون جذب کربن تردید دارند و برخی شرکت ها با وجود تغییرات اقلیمی که ممکن است ایجاد شود سعی در پیش بردن اهداف خود و نادیده گرفتن این موضوع دارند.

وی بیان کرد: تولید هیدروژن از زغال سنگ بدون جذب کربن و تجاری سازی آن، موج تغییرات اقلیمی و شرایط آب وهوایی خواهد شد.

https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/renewable/ambitious-but-controversial-japans-new-hydrogen-project/78993228

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *