Search
Close this search box.

اساساً تکنیک HAZOP (hazard and operability study)  که ماهیتی آینده‏ نگر و مبتنی بر پیشگیری دارد بعنوان واکنشی به استفاده از روش چک‏ لیست، که مبتنی بر فلسفه گذشته ‏نگر بود مطرح گردید. هر چند که تکنیک مورد نظر اولین بار بمنظور شناسایی و ارزیابی خطرات فرآیندی معرفی و بکار گرفته شد ولی امروزه با معرفی و اثبات توانمندی های آن کاربرد تکنیک به سایر سیستم‏ ها و صنایع نیز گسترش یافته است.

روش مطالعاتی HAZOP تکنیکی برای تشخیص و تجزیه و تحلیل خطرها و ارتباط عملی با سیستم‏ ها می ‏باشد. این تکنیک قدمت طولانی در صنایع و فرایندهای مختلف داشته است. اما همچنان پابرجا و استوار می ‏باشد و از لحاظ بین‏ المللی به عنوان یکی از تکنیک‏ های تشخیص خطر پیشرفته تلقی می‏ شود. این تکنیک تا اخیراً به طور کلی محدود به فرآیندهای صنعتی (شیمیایی، داروسازی، نفت و گاز) بود و هنوز هم به طور معمول برای این صنایع قابل اجرا و عملی می ‏باشد.

اساس HAZOP  بر روی کار تیمی نهاده شده است و این امر نیازمند به مدیریت و کنترلی دقیق می باشد که به طور واضح و روشن معلوم است که بدون این اصول (مدیریت و کنترل دقیق) از تأثیر، سودمندی، بازدهی و کارآیی آن کاسته می ‏شود.

بنابراین بکارگیری HAZOP  باید بیشترین سازگاری و سودمندی را برای سیستم مذکور داشته باشد. اگر در هنگام تحقیقات و مطالعات نسبت به این موضوع کنترل درستی صورت نپذیرد و تکنیک مورد نظر برای رسیدن به نتیجه ‏ای بدون نقص تنظیم نشود آن را نمی‏ توان HAZOP نام نهاد. زیرا آشفتگی‏ های موجود در این تکنیک ما را از شناخت خطرهای موجود در سیستم و یا فرآیند دور می‏ نماید. بنابراین شناخت خطرها اساس اداره‏ی مؤثر ایمنی، مطمئن کردن سیستم‏ ها و ماشین ‏آلاتی می‏ باشد که می‏ خواهیم سودمند واقع شوند.

 شناسایی کانون های خطر و کشف پنانسیل های بروز حوادث و سپس اولویت بندی راهکارهای اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه راهی اصولی و موثر برای حفظ منافع و منابع ارزشمند سازمان‏ ها است. واحد شناسایی مخاطرات و ارزیابی ریسک شرکت فرا صنعت بارمان متشکل از مجموعه کارشناسان خبره و با تجربه ای است که با بکارگیری دانش روز و تسلط بر نرم افزارهای تخصصی مهندسی مرتبط در حوزه شناسایی مخاطرات فرآیندی و غیرفرآیندی پرمخاطره ترین صنایع کشور از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، شیمیایی و انرژی فعالیت می کنند.

مطالعه و شناسایی جامع مخاطرات بالقوه در صنایع مذکور از عناصر کلیدی مطالعات ایمنی و تحلیل مخاطرات بشمار می آید.

 توانمندی ها:

 شناسایی خطرات فرآیندی به روش HAZOP

شناسایی خطرات غیر فرآیندی (عمومی) به روش HAZID

مطالعات سطح خدشه‏ ناپذیری ایمنی (SIL; Safety Integrity Level )

  • تخصیص سطح خدشه ناپذیری (SIL Assignment)
  • اعتبار سنجی سطح خدشه ناپذیری (SIL Verification)

مطالعات اعتمادپذیری، استمرار تولید و تعمیرپذیری (RAM; Reliability, Availability & Maintainability Study)

ارزیابی ریسک به روش آنالیز درخت خطا (Fault Tree Analysis-FTA)

ارزیابی ریسک به روش آنالیز درخت رویداد (Event Tree Analysis-ETA)

ارزیابی ریسک به روش پاپیونی (Bow-Tie)

مدیریت یکپارچگی خط لوله (Pipeline Integrity Management-PIM)